Memahami Vertigo dan Puncanya.

Thursday, December 1, 2011
Salam,

Saya menulis tentang penyakit ini kerana saya sendiri mengalaminya. Being warded again @21/11/2011 - 25/11/2011 kerana saya mengadu mengenai masalah dizziness yang berlaku setiap pagi, blurred vision, rasa loya macam nak muntah, pening sepanjang hari dan bertambah teruk jika terkena migraine. Pelbagai ujian dibuat, termasuklah MRA (MRI for Arteries), masalah saya ini juga dirujuk kepada klinit ENT, Oftal (mata), neuromedical (otak dan saraf) dan orthopaedic, Saya tidak mempunyai masalah artery blocking di mana-mana bahagian di kepala berdasarkan ujian MRA. Other school of thought pula mengatakan MRA dibuat ketika saya berbaring maka result yang diperolehi tentulah tidak menunjukkan sebarang perubahan/gangguan laluan darah dalam saraf. Namun bila dirujuk kepada klinik ENT, masalah gelap mata ini barulah dapat diputuskan - Diagnosis doktor ke atas saya ialah Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV). 


APA ITU VERTIGO?

Dalam bahasa yang paling mudah ialah rasa terhuyung hayang, imbalance dan pening - sama ada bila bangun rasa diri berpusing atau berasa bilik/ruang berpusing. Malah jika berjalan, akan menyebabkan anda jatuh. Jika ada tanda-tanda ini mungkin anda perlu merujuk segera kepada Doktor anda. 

Dalam bahasa doktor, saya dapat maklumat dari WebMD.com sebagaimana berikut:

Vertigo is the feeling that you are spinning or the world is spinning around you. Benign paroxysmal positional vertigo is caused by a problem in the inner ear. It usually causes brief vertigo spells that come and go.
For some people, BPPV goes away by itself in a few weeks. But it can come back again.
BPPV is not a sign of a serious health problem vertigo is the feeling that you are spinning or the world is spinning around you. Benign paroxysmal positional vertigo is caused by a problem in the inner ear . It usually causes brief vertigo spells that come and go.
For some people, BPPV goes away by itself in a few weeks. But it can come back again.
BPPV is not a sign of a serious health problem.

SEBAB BOLEH BERLAKUNYA VERTIGO





Dalam telinga kita ada vestibular yang mengawal signal keseimbangan dari telinga ke otak. Gangguan kepada vestibular ini boleh menyebabkan otak menerima isyarat yang salah (false signal) dan boleh menyebabkan keseimbangan seseorang apabila bergerak menjadi lemah/sukar dikawal. Antara sebab-sebab yang saya baca di laman web e-medicalhealth.com adalah seperti berikut:
Vertigo can be caused by problems in the brain or the inner ear.
  • Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) is the most common form of vertigo and is characterized by the sensation of motion initiated by sudden head movements or moving the head in a certain direction. This type of vertigo is rarely serious and can be treated.
  • Vertigo may also be caused by inflammation within the inner ear (labyrinthitis or vestibular neuritis), which is characterized by the sudden onset of vertigo and may be associated with hearing loss. The most common cause of labyrinthitis is a viral or bacterialinner ear infection.
  • Meniere's disease is composed of a triad of symptoms including: episodes of vertigo, ringing in the ears (tinnitis), and hearing loss. People with this condition have the abrupt onset of severe vertigo, fluctuating hearing loss, as well as periods in which they are symptom-free.
  • Acoustic neuroma is a type of tumor of the nerve tissue that can cause vertigo. Symptoms include vertigo with one-sided ringing in the ear and hearing loss.
  • Vertigo can be caused by decreased blood flow to the base of the brain. Bleeding into the back of the brain (cerebellar hemorrhage) is characterized by vertigo, headache, difficulty walking, and inability to look toward the side of the bleed. The result is that the person's eyes gaze away from the side with the problem. Walking is also extremely impaired.
  • Vertigo is often the presenting symptom in multiple sclerosis. The onset is usually abrupt, and examination of the eyes may reveal the inability of the eyes to move past the midline toward the nose.
  • Head trauma and neck injury may also result in vertigo, which usually goes away on its own.
  • Migraine, a severe form of headache, may also cause vertigo. The vertigo is usually followed by a headache. There is often a prior history of similar episodes but no lasting problems.
  • Complications from diabetes can cause arteriosclerosis (hardening of the arteries) which can lead to lowered blood flow to the brain, causing vertigo symptoms.


For my case ia dirujuk kepada neck injury/neck pain. Saraf yang tersepit telah mengakibatkan saraf yang lain terlibat sama.


UBAT VERTIGO


Tertakluk kepada preskripsi yang diberikan oleh Doktor, vertigo biasanya doktor beri Stugeron/Betaserc dll. Fisioterapi untuk mengurangkan masalah ini berlaku lagi.


Tawakallah, sabar dan banyakkan berehat. Fikir positif dan anda adalah penentu kesihatan anda sendiri dan bukan orang lain. 


Sekian, Wasallam

4 comments:

  1. Werdah said...:

    Assalamu'alaikum

    Membaca tentang vertigo ni, rasanya kak pernah alami perkara ini.. berlaku pada tahun 2003 iaitu selepas dua minggu melakukan pembedahan tulang belakang.. malangnya tak ada seorangpun yang dapat membuat doagnosis ketika itu kerana kak pada masa itu hanya berbaring, rasa pening seolah-olah katil berpusing laju dengan diri kak sekali, berpusing seperti kipas dan juga seolah-olah katil berpusing menggolek.Ini berlaku ketika ingin mengereng dan cuba bangun berdiri. Sangat takut ketika itu. Pada masa itu hanya memanggil doktor ke rumah dan dia memberikan ubat pening yang tidak juga memberikan kesan apa-apa. Lama juga kak alami seperti ini dan akhirnya hilang sendiri.

    Kak doakan agar kesihatan adik bertamabah baik dan sentiasa dalam rahmat kasih sayangNya.. amiin

  1. Werdah said...:

    Assalamu'alaikum dik

    sekali lagi datang, kali ini kak nak kongsikan pengalaman dengan Sheikh Umar hp: 0192805377/0193565377 alamat di no 1 jalan sastera dua, u2/1b seksyen u2, tmn ttdi jaya, 40000 shah alam, selangor.

    Semalam kak singgah di sana selepas bertemu dengan dr murali di HTAR atas nasihat seorang kawan yang pernah ke sana dan juga dr murali suruh urut bahagian lenagan dan bahu belah kanan yang tak boleh diangkat ke atas dan sakitnya berdenyut2 sebelah malam.

    Kebetulan memang niat nak jumpa pak sheikh ni bila kawan beriya-iya benar promote, nasihat kawan bawa mri atau xray.

    Bila singgah, memang ramai yang sedang menunggu, alhamdulillah dapat selesaikan rawat dengan dia.

    kalau boleh kol kak di 0192879132 atau add emel n tegur di werdahalim@yahoo.com

  1. sejak bile ye anda start rasa pening2 tu? sebab sy pun rasenye mcm awk jugak. sakit kepala dan tak dapat imbangkan diri. rase sekeliling ni berpusing je

  1. Selepas didapati ada masalah cervical, saya mula rasa pening2 dan rasa nak muntah. Berpusing dan rasa nak jatuh..so hati2 jika ada simptom2 yang saya ceritakan ini. Dapatkan rawatan segera. Agak merbahaya - terutama jika kita sedang memandu dsb. Rasa lebih teruk jika naik lif/tempat tinggi.

Post a Comment

Sharing is caring..