Hidangan Barakah

Tuesday, July 24, 2012
Salam,

TV Alhijrah paparkan rancangan baru - hidangan barakah bersama chef Ammar El Ali. Best sangattt..dapat resepi masakan arab. Semua nampak sedap..boleh like fan page Hidangan Barakah di FB. Peluang ke Arab Saudi tentulah melalui Umrah/Haji. Paling lama stay tentulah masa tunaikan haji. Balik dari sana - rindu sangat2 masakan arab..roti talamnya..nasi mandy nya kabsa nya..isy semuanya menyelerakan..- dengan harapan makan makanan arab nanti boleh pandai cakap arab- isy..mana ader..?

Alhamdulilah..rancangan ni setiap hari Jam 5.30 petang bersiaran di TV Alhijrah. Siaran Ulangan setiap hari juga jam 12.00 malam. Yang tinggal di luar negara jangan risau..boleh tonton di Alhijrah live streaming..! Resepi kalau tak sempat salin pun tak apa - chef Ammar akan upload di FB. Saya memang tak lepas peluang menonton dan mencuba resepi tu..bulan puasa ni balik awal - sbb masuk kerja awal! 

Puan-puan boleh cuba..masakannya mudah dan menyelerakan - yg penting sihat dan barakah. Air tangan isteri kan? Barang dan bahan masakan jangan risau..now ni kat Giant pun dah start jual produk arab..- saya selalu shopping di At-Tayseer/ Berkat Madinah, Ampang - Taman putra sulaiman/ Ampang residensi. Boleh dikatakan semua bahan masakan tu ada dijual di situ.

Bila memasak jangan lupa sambil berzikir..tabarakallah, subhanallah, selawat dan doa. Sungguh Allah jua yang membantu kita..!

Masak dari hati, Masak dengan iman - ni tagline chef Ammar..


1 Ramadhan 1433

Saturday, July 21, 2012
Salam,

Sahabat yang disayangi. Bermula perjalanan ramadhan pada hari ini. Mudah-mudahan kita dapat manfaatkan sepenuhnya rasa kecintaan dan kehambaan dalam bulan yang penuh barakah ini.


Kata-kata ini dari page FB yang saya suka:

Di dalam Ramadhan, Allah SWT buka peluang keampunan seluas-luasnya. Sepatutnya kita yang banyak dosa ni, rasa kasih sayang Allah SWT tu tumpah pada diri kita.
Masih lagi Dia sudi berikan peluang, dengan memberikan Ramadhan kepada kita.

[Langitilahi.com]

Posted by Picasa

Kita Kena banyak menangis

Saturday, July 7, 2012
Salam, 

Dalam usia yg hampir menjangkau 40 tahun - alhamdulilah dengan izin Allah berbagai ragam manusia yg dihadapi. Bukan sedikit juga bilangan yg benar-benar menguji kesabaran dan keimanan. 

Namun hampir pasti, kita tidak mampu untuk mengubah orang dan tidak akan mampu jika tidak dengan pertolongan rabb yg maha tinggi! Dalam siri motivasi yg selalu akak ikuti setiap pagi@ ikim jam 7:30am - memberi manfaat yg besar. Kita tak boleh ubah orang tapi kita boleh ubah diri kita kepada tahap yg lebih baik. Caranya bagaimana? 

Tegakkan islam dalam diri kamu nescaya akan tertegak islam disekeliling kamu. Spill efect ini hanya boleh diperolehi berkat dari kesabaran dan limpahan nur serta rahmat dari Allah berpunca dari usaha kita mendekatkan diri denganNya. Kalau dulu rajin baca quran sekarang mungkin perlu dipertingkatkan dgn memahami kalam Allah ini. Kalau dulu tutup aurat sekadarnya sekarang perlu diubah kepada tudung yg lebih sempurna. Kalau dulu kita bangun malam utk tgk bola tapi sekarang boleh bangun malam utk solat tahajud. Begitulah contohnya...amal soleh yg kita lakukan dgn ikhlas - Insya allah ganjaranNya besar. 

Allah melihat kepada amalan yg paling baik (al-mulk 67:2). Kekalkan silaturrahim dan mintalah bantuan dariNya atas apa saja masalah yg dihadapi kerana dia yg maha mengetahui. Menghadapi org yg kafara (ingkar) perlu byk sabar, byk berdoa supaya dia berubah, byk menangis utk munajad kpd Allah. Lelehan airmata itu juga satu doa kerana ia meluncur laju bersama isi hati dan Allah maha mengetahui segala isi hati (al-luqman 31:23). 

Akhirnya kita akan faham bahawa setiap inci kehidupan ini tiada yg kita boleh declare sebagai kita punya. Semua Allah beri pinjam dan bila dikehendaki utk dipulangkan, kita perlu lakukan - suka atau tidak. Malah kita akan ditanya pulak selama tempoh pinjaman itu apakah kita ikut terma dan syarat yg ditetapkan oleh Allah. Jadi tiada apa yg perlu dibanggakan kerana semua milik Allah. 

Sekadar renungan: 

Hiduplah sebagaimana kamu mahu sesungguhnya kamu akan mati, cintalah siapa yang kamu mahu sesungguhnya kamu akan berpisah dengannya, dan buatlah sebagaimana kamu mahu sesungguhnya kamu akan ditanggungjawabkan." (imam al- Ghazali)

Hey You..!

Tuesday, July 3, 2012

Posted by Picasa

Rahsia menjadi Tenang

Suatu hari Hassan al-Basri rahimahullah telah didatangi oleh seorang lelaki lalu bertanya beliau tentang rahsia ketenangan hidup beliau , lalu beliau memberi jawapan berikut:



1. Aku tahu bahawa rezki yang Allah tetapkan bagiku tidak akan diambil oleh orang lain, maka hatiku menjadi tenang.

2. Aku tahu bahawa orang lain tidak akan dapat beramal untukku , maka aku sibukkan diriku untuk melakukan amal kebajikanku.
3. Aku tahu bahawa Allah s.w.t sentiasa melihatku, maka aku malu untuk melakukan maksiat.

4. Aku tahu bahawa kematian sentiasa menantiku, maka aku persiapkan diriku dengan bekalan untuk berjumpa dengan Tuhanku.
Pandanglah setiap ujian dan kejadian yang kita lalui di dunia ini dengan pandangan mata hati nescaya diri akan tenang. Setiap apa yang berlaku adalah dalam rencana Allah.


dan Ingatlah pesan Nabi S.A.W

 "Seorang mukmin tidak akan berasa kenyang dengan kebaikan sehinggalah penghujungnya ialah syurga."

Riwayat at-Tirmizi, hadis hasan


When you choose Allah over everything else, He will most certainly take care of you.


Sharing is caring..