Tuesday, December 18, 2012

Durian Crepe


CrepeS:

50 gram tepung gandum..
1 penutup esen vanilla..
pewarna kuning ( ni terpulang kat korang nak warna apapun )
1 sudu besar tepung ubi kayu/tepung jagung
sebiji telor.. basuh dulu..
3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan.. aku cairkan guna mikrowave.. 
160 ml air
40 ml susu cair.. aku guna susu fresh milk je
2 sudu besar gula halus..

Cara membuat crepes:
Tepung gandum - diayak dulu. Masukkan dalam satu bekas.
Masukkan tepung ubi/tepung jagung (salah satu je)
Masukkan air dan kacau.
Masukkan telur (telur ni kacau macam nak buat telur dadar), Esen vanila, Susu cair, gula halus dan butter.
Last sekali kaler kuning - adjust la ikut suka..

Guna fry pan utk memasak x perlu letak minyak. Bahagian atas crepes ni akan jadi lapis bhgn luar. Lepas satu jadi akak terus isi filling dan lipat. Kalau nk buat byk2 terus pun boleh tapi sebab baru cuba jadi belum begitu expert.


Filling: 
A- Isi Durian - asingkan dari bijinya

B- 200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus *izah tambah 1sb tepung kastard
Kacau atas double boiler hingga pekat.

C-250 gm whipping non dairy ~ putar kental

*Filling ni letak one after another - cth : lapis 1 (A) kendian letak lapis 2 (B) dan terakhir letak lapis 3 (C). Kalau ada (A) dan (B) aje pun OK juga rasanya.

Taken from blog fiza nordin.

tada! hemm..jadi jugak akhirnya. Alhamdulilah..aku buat pada hari jadi aku sendiri - 18 November yg lalu..!

No comments:

Post a Comment

Selepas 7 tahun berlalu..:)

Cepat benar masa berlalu kerana diam tak diam sudah melepasi 7 tahun (2011 - 2018) saya mengalami kecederaan tulang belakang di Lumbar (L4/...